FireBase Nedir?

Her şey için yeni bir uygulamanın olduğu günümüzde, bir mobil uygulama ile insanlığın acil ihtiyaçlarını karşılayan girişimci biriyseniz, Firebase’i  bilmek istersiniz.

Google tarafından yeni özelliklerin eklenmesiyle gelişen Firebase, uygulamanızı oluşturmanıza, geliştirmenize yardımcı olan, bütün bu ihtiyaçları karşılayabilme iddiasında ücretsiz kullanım da sunan bir mobil uygulama geliştirme platformudur.

Ne işe yarar?

Günümüzde uygulamalar platform fark etmeksizin aynı veriye her cihazdan erişmek istiyor. Uygulaması, birçok kullanıcı tarafından yüklenen geliştiricilerin de kayıt – oturum bilgilerini tutma, uygulamaların kullanım verilerini analiz etme, yeni duyurular yapmak için aynı zamanda kullanıcıya bildirim gönderme, uygulamayı test etme gibi işlemleri rahatlıkla yönetebileceği bir yönetim paneli gerekiyor. İşte Google tarafından yeni özelliklerin eklenmesiyle sürekli kendini geliştiren Firebase platformudur.

Hizmetler bulutta barındırılır ve geliştirici adına çok az veya hiç çaba göstermeden ölçeklenir.

“Bulutta barındırılan” derken, ürünlerin Google tarafından tamamen korunan ve işletilen arka uç bileşenlere sahip olduğunu kastediyorum. Firebase tarafından sağlanan Müşteri SDK’ları, uygulamanız ile hizmet arasında herhangi bir ara katman oluşturmaya gerek kalmadan doğrudan arka uç hizmetleriyle etkileşime girer. Bu nedenle, Firebase veri tabanı seçeneklerinden birini kullanıyorsanız , uygulamanızdaki veri tabanını sorgulamak için genellikle kod yazarsınız.

Firebase ne tür uygulamalar için iyidir?

Firebase ürünlerinin yardım edebileceği uygulama türlerinin sınırı yoktur. Kullanılabileceği platformların sadece sınırları vardır. iOS veAndroid , Firebase SDK’larının ana hedefleridir ve web , Flutter Unity ve C ++ için artan destek vardır. Ayrıca, gerek duyabileceğiniz herhangi bir arka uç bileşeniyle birlikte kullanılabilecek çeşitli diller için bir yönetici SDK’sı olduğunu da bilmelisiniz. Bu SDK’ların üzerinde, Firebase ile geliştirmeyi daha da kolaylaştırmak için bir sürü yardımcı program sağlayan FirebaseUI ( Android , iOS , web ) adlı bir kütüphane vardır.

Firebase’de yeni bir proje oluşturmak için yapılması gereken adımlar;


Proje ekle’yi seçtikten sonra karşımıza proje oluşturma sayfası çıkıyor.

Proje adının android projenizle aynı olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü gerçekleştirilen uygulamanın ismiyle firebase veri tabanındaki uygulamanın ismi aynı olmaz. Ben örnek, Android projesi açtım.

Bu işlemi yaptıktan sonra  proje  için veri tabanı açılmış olur. Karşınıza ios, android ya da web seçenekleri gelir ve  uygulamanın geliştirileceği platforma göre seçim yapılır. Benim uygulamamda Android işletim sistemi kullanılacağı için Android seçtim.

İlk adım olarak manifest dosyasında bulunan projenin tam adını paket ismi olarak girilir. Oluşan JSON dosyası indirip projeye entegre edilir .

Yukarıda ki bulunan kodlar projeye eklenir.Eğer ekleme işlemi hatalı olur ise proje veritabanına ulaşamaz.

Ayrıca app kısmına Firebase veritababanı kütüphanesini de eklenmesi gerekiyor :

compile ‘com.google.firebase:firebase-database:10.2.0’

Böylelikle projemiz için veri tabanımızı oluşturmuş ve bunu da projeye eklenmiş olundu. Yapılacak işlemlerin veritabanında uygulanabilmesi için gerekli izinler verilir. Bunun için Firebase’e gidip projenin veritabanı açıldıktan sonra yanındaki menüden Database’in seçilmesi gerekiyor.

Yorum bırakın